Schermafbeelding 2018-01-16 om 19.53.02

Nog even en dan zeggen we dag 2017!

Starend naar de laatste secondes op de klok op tv met slechte meezingers in beeld of het nieuwsoverzicht van 2017 op de achtergrond. Eerst nog een paar oliebollen naar binnen werken, een slok champagne achteroverslaan terwijl je eigenlijk helemaal geen champagne lust en vervolgens met je vuurwerkbril een sterretje afsteekt op de stoep voor je huis.

Ja, dat was weer een jaar.

En als ik even voor mezelf spreek een bijzonder jaar met hoge pieken en diepe dalen. Ik ben blij dat ik deze avond en nacht mag doorbrengen met wat fijne vrienden. Uiteraard zijn de telefoonlijnen tegen 00.00 uur altijd bezet, dus bel ik mijn moeder en schoonmoeder wel een kwartiertje later.
Wat heerlijk om ‘gelukkig nieuwjaar’ te kunnen zeggen.

Tegelijkertijd realiseer ik me dat zovelen op dat heugelijke moment tranen moeten wegslikken, omdat ze een jaar ingaan zonder een dierbare. Misschien wel het eerste jaar zonder partner, misschien wel zonder een ouder, misschien wel zonder een kind.

Probeer dan maar eens de woorden ‘gelukkig nieuwjaar’ je mond uit te krijgen.Dat is als tandenpoetsen zonder tandenborstel, autorijden zonder wielen of vissen zonder hengel.Kortom volgens mij bijna onmogelijk.

Ik zal mijn kindjes een kusje op hun wang geven en over hun mooie bolletjes aaien, mijn partner stevig vastpakken en mijn vrienden knuffelen, want tijdens zo’n nacht besef je toch extra wat je allemaal hebt.Maar ik denk aan jullie…degene die nu met een knoop in hun maag deze week ingaan.

Een week vol gezelligheid terwijl je even niet meer weet hoe dat voelt, een week vol feestelijke maaltijden, terwijl je lichaam eigenlijk momenteel eten weigert dan ervan te kunnen genieten, een week waarbij je liever dagenlang slaapt dan avonden lang opblijft. Geloof me dat ik aan jullie denk. Alleen zijn er ook velen die dit jaar voor het eerst wel weer de woorden ‘gelukkig nieuwjaar’ kunnen uitspreken.

Misschien het eerste jaar met eindelijk weer een nieuwe liefde naast hun zijde, een eerste jaar als gezin, eindelijk een lang rouwproces een plekje hebben kunnen geven of gewoon een heel leuk vooruitzicht hebben met misschien wel een baby op komst in 2018 of een nieuw huis!Iedereen zal op zijn eigen manier zijn gedachtes laten gaan over het afgelopen jaar.

Of het nu met een lach is of een traan laten we er voor elkaar zijn in 2018!