65877d36-2ecd-4a5f-941f-6a55445c4c45
lezerscolumn Metro: 6 febr 2018

Hoi jongen met je mooie zwarte krullen,

Ik zou je graag willen vragen het woord ‘kanker’ niet 20 keer in een zin te willen plaatsen.

Ik zou je graag even een foto willen laten zien van mijn tante met haar pasgeboren kleinzoon, die ze welgeteld misschien 2 kusjes heeft kunnen geven. Of mijn neefje die helaas niet meer kan voetballen wat jij wel elke dag kunt.

Het past gewoon niet zo goed in de zinnen die je gebruikt. Het voelt ook niet zo lekker als ik in de trein zit om dit aan te horen. Misschien vindt de dame naast me het ook niet prettig en confronteert het haar met persoonlijke ervaringen, want iedereen heeft toch wel zijn verhaal bij dit woord?

Moet ik opstaan en de foto’s laten zien van een aantal van deze mooie mensen? Zul jij dan wat beter opletten hoe je een gesprek voert in de trein? Zeg je dan: ‘Dankjewel mevrouw, ik zal erop letten’, of sta je op en geef je me keihard een klap in mijn gezicht?

Ik zou zo graag op willen staan en je gewoon vriendelijk willen vragen om hierover na te denken, maar ik durf het niet…. En daar baal ik van!

Jij vindt alles ‘kanker’ leuk, ‘kanker’ stom en ‘kanker’ vet. Ik vind het vooral een waardeloze ziekte die zoveel kapot maakt.

Ik hoop dat jouw mentor tijdens een persoonlijk gesprek op school je wat kan bijbrengen over communicatie. Dat zal jouw leven en dat van de mensen om je heen zeker een stukje fijner maken.

Misschien kunnen jullie samen een mooi stopwoordje bedenken?

Gelukkig heeft elk nadeel ook weer zijn voordeel. Dit treinritje heeft voor een prachtige les gezorgd de dag nadat ik jou zag. Ik heb de leerlingen uit mijn klas verteld wat jouw manier van communiceren met mij deed.

De een vond me laf, de ander begreep me volledig. We hebben ervaringen uitgewisseld over de ziekte (jouw stopwoordje).

En lieve jongen met je mooie zwarte krullen… Ook de leerlingen uit mijn klas gaven toe dat ze het woord wel eens gebruiken op een verkeerde manier. Kortom, bedankt dat jij voor een interessante en leerzame les hebt gezorgd. We hebben alleen samen wel bedacht dat jij het recht hebt om dit verhaal te lezen. Dus pak vandaag de krant!

We helpen je graag met het bedenken van een nieuw mooi stopwoord.