Ik ben je juf ook niet. ‘Mama’ is mijn naam. En hier eten we fruit om elf uur als ik dat wil. Waarom? Omdat dit mijn huis is. Een half uur later ja…

Is dat een reden om nu stampvoetend door mijn huis te denderen? Doe je dat op school ook als je niet gelijk je zin krijgt?

Je moet nu stil zijn, want je broer is WEER aan het videobellen. Dus ik bedoel OOK dat je de hond niet de piepende kale kip in zijn bek moet stoppen.

Mama wil eigenlijk gewoon de vaatwasser leeghalen, maar ik ga wel samen met je kijken naar dat rekenwerk.

Als je tien eieren hebt en twee vallen er stuk…hoeveel eitjes blijven er over? Geen idee mop hoe het kan dat ze vallen en wie het opruimt, reken het gewoon maar uit. Kijk maar goed naar het plaatje. Het is niet erg als je dit nog niet snapt, want je zit nog maar net in groep 3.

Hoezo word je nu boos op mij? Mijn krul is inderdaad niet zo mooi als die van jouw juf. Ik ben ook je moeder!

Pak je leesboek en wisbordje nu maar, want jij moet nu ook videobellen met de klas.

Liefje, je muis is geen raceauto. Je moet hem heel zachtjes bewegen en dan kun je klikken. Jouw handen zijn niet te klein! Dit heb je gewoon nog niet zo vaak gedaan. Je zit nog maar net in groep 3.

Laat je knuffels nu maar een keer in bed tijdens het videobellen schat. De juf heeft ze inmiddels wel genoeg gezien in beeld. Flip, Henk en Bambi worden niet verdrietig als ze in bed blijven.

Pff…oké, dan haal je ze allemaal snel. Alleen breng je ze straks zelf naar boven! Ben er klaar mee om jouw troep op te ruimen.

Vraag straks even aan juf hoe laat je de tweede keer moet videobellen. Je moeder is door alle berichten in Social Schools de draad even kwijt.

De juf hoort je niet als je geluid uitstaat. Schreeuwen helpt niet! Gewoon op unmute drukken. Met ons internet is niks mis. Klik nu maar gewoon op het rode knopje, want ik moet echt even plassen nu.

Dat je per ongeluk de taalles die je morgen moest maken vandaag hebt gedaan is echt geen ramp. Zo’n schema lezen kun je ook nog niet zelf. Je zit nog maar net in groep 3.

Hoezo zit je broer nu mokkend op bed? Ik ga wel naar hem toe. Te vroeg de link geopend zei de juf. Dan proberen we het samen nog wel een keer. Ik stuur juf wel even een mail. Ze is niet boos op je grote vriend. Je zit nog maar net in groep 4.

En sla die opdracht van deciliters maar over, want mama snapt er zelf ook geen bal van. Wijn drinkt mama momenteel alleen in liters.

Je iPad is niet stuk! De batterij is gewoon leeg. Ik pak de lader wel. Heeft papa die mee naar zijn werk? SHIT!

Waarom ik een beetje boos belde met papa net? Uhm, omdat hij gewoon op zijn werk is en niet weet hoe het voelt om thuis de juf te zijn. Ik wel en ik vind het niet zo leuk.

Mama is gewoon een beetje van slag. Ja, en dan moet je wel eens huilen. Ik word misschien ook wel te snel boos op jullie. Het lukt me niet zo goed om dat in te houden. Onthoud maar goed dat het niet aan jullie ligt. Het is gewoon deze tijd.

En dan te bedenken dat papa en mama nog gewoon een baan hebben, een huis met verdiepingen en jullie een paar keer naar de noodopvang gaan. Ik denk aan die mensen die nog veel meer aan hun hoofd hebben nu.

ZORG VOOR EEN FIJNE SFEER SANNE!

Één doel had ik maar! Één belangrijk doel.

Toch lukt het me gewoonweg niet om hem succesvol af te vinken. In principe had ik ook mezelf voorgenomen dat ik nooit meer dat thuisonderwijs zou doen na de vorige keer. Ik wilde er zelfs niet meer aan terugdenken, want dat moment zou toch niet meer komen. En toen zaten we er zomaar weer in.

Vergeet dat woord ‘achterstand’ alsjeblieft. Mijn kinderen lopen geen achterstand op. Ze hebben heel wat gemist. Iedereen heeft heel wat gemist. Degene die een behoorlijke achterstand heeft opgelopen ben ik! In mijn rol als moeder. Als het zeven uur is mag papa jullie de kusjes geven, papa wil misschien nog even stoeien of een spelletje doen.

Papa doet wat een papa of een mama hoort te doen….

LIEFDE EN VERTROUWEN TONEN ❤️.

Mama is weer klaar voor vandaag. Of misschien is de dag klaar met mama. Hoe dan ook, morgen weer hetzelfde doel als vandaag. Wie weet lukt het dan wel.

Misschien ben ik dan niet de juf. Of toch wel? Dan gaan we de hele dag toneelspelen en doen we dat ik de mama ben en jullie mijn kinderen. We nemen alle tijd om een tekening voor oma haar verjaardag te maken. Vervolgens doe ik alsof ik vrij ben en mag bepalen hoe laat ik ga douchen zonder bang te zijn dat ik naakt in beeld kom bij 30 kinderen in een Google Meet bijeenkomst. Wat we openen is geen link maar alleen de gordijnen van de slaapkamers.

Groep 3 en 4 zijn toffe jaren (op school).

Ik ben trots op jullie! Ook als je de OU verkeerd schrijft. Meestal is hij perfect, maar op dit moment interesseert die OU me gewoon niet. Ik krijg gewoon een korter lontje van die otje ou. Pijn in mijn hoofd ja…AUW, van atje AU.

Leren leer je op school. Leren doe je samen met je klasgenootjes onder leiding van die leuke geduldige juf of meester. Dat gebouw waar je boeken en schriftjes normaal liggen. De plek waar je lacht en moet wachten op je beurt. De plek waar je ruzies oplost, vrienden maakt en door die contacten beter lesstof opzuigt. Daar is de omgeving naar gemaakt. De plek waar je leert dat verschillen in ontwikkeling en uiterlijk een mens uniek maakt. Een plek waar je talenten ontdekt en leert omgaan met tegenslagen.

Thuis leren we dus minder, of eigenlijk vooral andere dingen. Laten we niet teveel leren hoe het is om een hekel te krijgen aan schoolwerk.

Laat de ouders hun achterstand maar weer snel inhalen als de wereld weer wat rustiger is. Meer aandacht voor jullie en niet voor jullie schoolwerk. Geen discussies over sommen of krullen in schriften, maar kusjes op jullie wangen.

En als jullie weer met zijn allen naar school gaan valt er zeker genoeg te leren:

Leren dat er zoveel dingen in het leven belangrijker zijn dan dat je zogenaamd niet zit op het punt waar mensen vinden dat je hoort te zitten. We zitten door deze crisis allemaal niet helemaal op het punt waar we horen te zitten. Ik heb liever dat we ons eerst allemaal weer even een 7,5 voelen dan een 8 voor een toets halen.

Rekenen in pyjama ja!